Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında kadın çiftçilere Muş Alparslan-2 Baraj İşletmecisi Energo-Pro iş birliği ile Sağlıklı Süt Sağımı ve Kaliteli Peynir Yapımı eğitimi düzenlendi.
Uygulamalı Bilimler Fakültesi Hayvansal Üretim ve Teknolojileri Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Onur Şahin tarafından verilen eğitim sırasında süt sağımı ve peynir yapımı kılavuzları, paydaş kuruluş Energo-Pro tarafından kadın çiftçilere meme hijyeni için gerekli meme daldırma kabı ve dezenfektanı, peynir yapımı için gerekli peynir mayalama kazanı, gıda termometresi ve kalsiyum klorür dağıtımı yapıldı. Eğitim kapsamında yapılan peynirler salamurada olgunlaştırıldıktan sonra Üniversitemiz ve Energo-Pro iş birliğiyle Ekim ayında düzenlenecek olan En İyi Peynir Yarışması’na katılacak.
Şahin, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında üniversitemiz tarafından gerçekleştirilen eğitim çalışmalarına vermiş oldukları desteklerden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Alican ile Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ’a teşekkür etti.
Karadağ yaptığı açıklamada daha öncede bu eğitimler kapsamında “Sığır Yetiştiriciliği” eğitimi verildiğini belirterek "Üniversitemiz 12 Aralık 2018 tarihinde Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında, Hayvancılık alanında Pilot Devlet Üniversitesi seçilmiştir. Bu kapsamda hayvan yetiştiricilerinin mesleki yeterliliklerinin arttırılması amacıyla önceki yıllarda Damızlık Sığır Yetiştirici Birliği ile ortaklaşa yürütülen bir faaliyetle süt üretimi yapan 810 kadın çiftçiye süt sığırı yetiştiriciliği ve kaliteli süt üretimi hakkında uygulamalı eğitimler verilmiştir. Ayrıca, çiğ sütün soğuk zincirde toplanarak sanayiye pazarlanmasını sağlamak amacıyla ildeki mevcut durum ile sorunların tespiti amacıyla Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP), DAKA ve Üretici Birliği ile müşterek anket ve tespit çalışmaları yapılmıştır.
Peynir yapımı konusunda pilot olarak seçilen Akpınar Köyü’nde başlayan yerinde eğitim çalışması, teorik ve uygulama olmak üzere iki etaptan oluşmaktadır. Eğitim çalışmasına köyde sığır veya koyun yetiştiriciliği yapan gönüllü 17 kadın çiftçi katılım sağlamıştır. Sonuçların başarılı olması halinde eğitim çalışmasının diğer pilot köylerde de yapılması planlanmaktadır.” dedi.